Hoe misverstanden zomaar uit de lucht komen vallen

De oorzaak van veel misverstanden uitgelegd

Spread the love
sterren die uit de lucht vallen

In bedrijven wordt het vaak een F2F (face to face) genoemd , een tête-à-tête oftewel een gesprek onder vier ogen. Zoals we er zo vaak hebben. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat zo’n gesprek eigenlijk in 4 richtingen gaat?

Jij spreekt met de ander >

de ander spreekt met jou <

en de ander ‘spreekt’ met zichzelf ^.

Maar ook ‘spreek’ je met jezelf v

Er is een continue wisselwerking tussen wat er buiten ons gebeurt en wat er binnenin ons gebeurt. Elke 12 seconden en waarschijnlijk zelfs vaker keren we tijdens een gesprek even naar binnen om te zien wat daar gebeurt.

Enkele voorbeelden van wat dat zou kunnen zijn:
– Je gesprekspartner zegt iets dat je er aan doet denken dat je nog iets helemaal anders moet doen: je maakt een mentale notitie.
– Je gesprekspartner zegt iets waar je het helemaal niet mee eens bent: Je voelt misschien je hartslag versnellen en begint je argumenten in je hoofd al op een rijtje te zetten terwijl je hem verder laat uitspreken.
– Je gesprekspartner brengt je op een idee. Heel eventjes begin je dit idee in je hoofd al verder te volgen voordat je weer teruggeroepen wordt (al dan niet door je gesprekspartner) naar het gaande gesprek.

En al die tijd dat we intern aan het checken, voelen en argumenteren zijn luisteren we niet naar de ander. Logisch dus dat er gemakkelijk misverstanden ontstaan!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *