Een moeilijk gesprek toch voeren

Find hints and tips to approach a difficult conversation.

Spread the love

Je wilt of moet een moeilijk gesprek voeren en je ziet er tegenop, stelt het uit, je doet het gewoon niet, je tolereert de frustrerende situatie, je moppert in jezelf. Enfin, je kent het wel.

Voorbeeldsituatie: Een collega op het werk stopt maar niet met klagen. Je ergert je elke dag weer maar je gaat het gesprek hierover niet aan.

We hebben het allemaal al wel eens meegemaakt.

Voorbeeldsituatie: Een collega op het werk stopt maar niet met klagen. Je ergert je elke dag weer maar je gaat het gesprek hierover niet aan.

Het is voor veel mensen niet zo gemakkelijk om een gesprek te beginnen met iemand wanneer de boodschap die je wilt brengen bijna zeker niet verwacht of niet welkom is. Er zijn allerlei redenen waarom we zo’n gesprek vermijden en de redenen ervoor kunnen voor ieder van ons zeer verschillen. We zijn bijvoorbeeld bang dat er conflict komt, dat de relatie verstoort raakt, dat de ander ons niet goed vindt, dat we de ander zullen kwetsen, dat de harmonie verloren gaat. We kunnen het verloop en het resultaat van het gesprek niet overzien en dat is spannend.

Hoe kun je een moeilijk gesprek toch voeren?

Je vindt hieronder enkele tips die je kunnen helpen om toch met vertrouwen aan een moeilijk gesprek te beginnen.

Het belangrijkste wat je kunt doen wanneer je een moeilijk gesprek moet of wilt voeren is het gesprek voorbereiden. Een goed begin is immers het halve werk.

Bij de voorbereiding hoort onder andere het nadenken over de manier waarop je het gespreksonderwerp wilt introduceren. Je wilt open zijn en duidelijk, niet oordelend maar op zoek naar een verbetering in de relatie. Je wilt zeker niet onmiddellijk de kat in de gordijnen jagen. Transparantie is de eerste stap aan het begin van het gesprek.

Maar voordat je zelfs maar begint aan het nadenken over de opening van het gesprek doen we nog een stapje terug. Het is handig om een perspectief te hebben op de relatie met degene met wie je het gesprek zal voeren. Stel jezelf de volgende vragen:

Op een schaal van 1 tot 10, waar staat de relatie nu?

Hoe zou een 10 er uit zien? Voor jezef. Maar denk ook na over hoe het er voor de ander uit zou zien.

Wat kan jij geven om tot die 10 (of tot waar je wilt) te geraken?

Wat heb jij nodig van de ander om tot die 10 (of waar je wilt) te geraken?

En ook weer andersom: Wat kan de ander geven en wat heeft de ander nodig?

Uit bovenstaande vragen blijkt al dat de basishouding niet beschuldigend is naar de ander toe. Zo verhoog je aanzienlijk de kans dat je gespreks-partner niet volledig in de verdediging gaat en de manoeuvreerruimte nihil maakt.

Tot slot, maak afspraken. Om te voorkomen dat er opnieuw irritaties ontstaan kan je met elkaar ook afspraken maken over de manier waarop je elkaar aanspreekt wanneer de gemaakte afspraken niet nagekomen worden of frustraties weer de kop op steken.

Bereid ook vragen voor die je zou kunnen stellen. Je hoeft niet zelf onmiddellijk met dé oplossing te komen. Je kan ook samen zoeken naar een oplossing die voor beide aanvaardbaar is en die jullie relatie naar een nieuw niveau tilt.

Succes!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *